Jakie polecicie drewno do wędzenia? Co najlepiej się sprawdzi?
Drewno do wędzenia
1 odpowiedzi, 126 wyświetleń
Zdecydowanie lepiej iść w drewno liściaste – np. olcha, buk, wiśnia – bo nie dają żywicznego posmaku. Z iglastymi lepiej nie ryzykować, chyba że chcesz, żeby wszystko smakowało jak świeżo ścięta choinka. Jak chcesz sobie ułatwić wybór, to zerknij na https://pietrzykwedzarnie.eu/ – mają gotowe mieszanki, opisane dokładnie, do czego się nadają. To spoko opcja, jak nie masz ochoty eksperymentować na ślepo. Ja np. do kiełbasy wolę wiśnię, bo daje delikatniejszy aromat, a do ryb najczęściej idzie olcha. Fajne jest to, że wszystko jest dobrze wysuszone, więc nie trzeba kombinować z dosuszaniem samemu. Jak dopasujesz drewno do rodzaju mięsa, to wędzenie daje naprawdę fajny efekt i smakuje zupełnie inaczej niż sklepowe rzeczy.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości