Drewno do wędzenia

1 odpowiedzi, 142 wyświetleń

Zdecydowanie lepiej iść w drewno liściaste – np. olcha, buk, wiśnia – bo nie dają żywicznego posmaku. Z iglastymi lepiej nie ryzykować, chyba że chcesz, żeby wszystko smakowało jak świeżo ścięta choinka. Jak chcesz sobie ułatwić wybór, to zerknij na https://pietrzykwedzarnie.eu/ – mają gotowe mieszanki, opisane dokładnie, do czego się nadają. To spoko opcja, jak nie masz ochoty eksperymentować na ślepo. Ja np. do kiełbasy wolę wiśnię, bo daje delikatniejszy aromat, a do ryb najczęściej idzie olcha. Fajne jest to, że wszystko jest dobrze wysuszone, więc nie trzeba kombinować z dosuszaniem samemu. Jak dopasujesz drewno do rodzaju mięsa, to wędzenie daje naprawdę fajny efekt i smakuje zupełnie inaczej niż sklepowe rzeczy.

Wiadomości w tym wątku
Drewno do wędzenia - przez Monto - 18.06.25, 10:55
RE: Drewno do wędzenia - przez Jeder - 18.06.25, 11:36



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości