Hej, chce sobie sam zrobić sterowanie podłogówką, ale mam problem z doborem odpowiedniego siłownika termoelektrycznego (a raczej jego zasilania). Taki siłownik możemy zasilać prądem stałym (DC), albo zmiennym (AC). Nie wchodząc w sens ich posiadania w kontekście ogrzewania podłogowego. Czy siłowniki DC mają jakieś przewagi / wady względem AC (albo odwrotnie)? Udało mi się doczytać na zagranicznych stronach, że na DC możliwe jest sterowanie PWM (chociaż szczerze to nie wiem, czemu miało by nie być możliwe na AC)
sterowanie podłogówką
1 odpowiedzi, 164 wyświetleń
Weź ac, termostat podłączysz bezpośrednio nawet do kilku siłowników, tanio i dobrze. Ja mam zrobione tak, że termostaty dają zasilanie na siłowniki, mam do 6 siłowników na 1 termostat i działa elegancko. Temperatury też w miarę stabilne, jest duża bezwładność podłogowki i siłowniki też mają kilka minut na zmianę stanu więc PWM nie ma sensu. A co do PWM na AC no to jak to niby miało by działać?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.25, 15:04 przez Jeder.)
Od siebie polecam zajrzeć na strone Vaillant https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/ Jest tutaj sporo porad na temat sterowania pompą ciepła. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości